tiistai 1. joulukuuta 2009

Joulukalenteri luonnonsäästämisen muodossa, joulukuun päivä 1

Mietin että olisi kiva laittaa blogiin jokin joulukalenterin tyyppinen juttu. Nythän paljon puhutaan luonnon säästämisestä ja ilmastonmuutoksesta. Ajattelin sitten, että kun tuo en osta mitään päivä vierähti vallan ohi, niin päätin nyt viettää koko joulukuun siten että en osta mitään muuta kuin välttämättömimmän. Kerron joka päivä miten tilanne etenee ja miten vältyn houkutuksilta, mitä olen ostanut ja paljonko rahaa menee joulukuussa. Laadin jopa itselleni sääntöjä:

1. Töihin sekä yöllä ja päivällä saa ostaa ruokaa ja herkkuja, mutta... mikä jää syömättä täytyy jättää töihin odottamaan seuraavaa työpäivää. Nyt on tapana syömättä jääneet viedä kotiin, missä ne tulevat syötyä ja saa seuraavan kerran ostaa taas töihin uusia.
2. Joululahjoja saa ostaa. Minulla on sellainen tapa, että en varsinaisesti lähde jouluostoksille vaan ostan kun näen jotain sopivaa vaikka jo syyskuussa.
3. Vaatteita ei saa ostaa koska kaikkea varmasti on tarpeeksi tähän hätään. Pieni poikkeus on joulunalla tehtävä Tallinnan matka.
4. Uusia joulukoristeita ei osteta yhtään, vanhoja on monta laatikollista.
5. Jos tarvitsen esim. uudet verhot tai pöytäliinan yms. mietin olisiko jossain kaapin kätköissä valmiina. Ainahan ei tarvitse ostaa uusia.
6. Rasvoja, meikkejä yms. ei voi ostaa, paitsi Avonit jotka on tilattu marraskuussa ja shampoota ja hammastahnaa.
7. Suunnittelen päivän ajot järkevästi ja hoidan esim. työmatkoilla asioita ettei tarvitse erikseen lähteä enää kotoa ajamaan.
8. Kaupassa en osta muovikassia.
 Tuossa nyt muutamia sääntöjä. Lisäilen sitten kun tulee taas mieleen tai kerro sinä ...:)

Tavoitteena tietenkin raikkaampi ilma ja vähemmän muovi yms. jätettä sekä rahan säästöä...

2 kommenttia:

  1. Hyviä asioita oletkin listannut. Montaa yritän itsekin soveltaa. Olen päättänyt, että joulukoristeita en osta uusia enkä materiaaleja uusiin, mutta rakennella ja näpräillä saan.
    Kepeää keskiviikkoa
    toivottelee Heljä

    VastaaPoista
  2. Hyviä tavotteita! Itse ostan tänä vuonna paljon vähemmän lahjoja mitä viime vuosina. Leivon ja teen itse enemmän ja koitan pakata lahjat ilman joululahjapaperisaastetta, joita ei edes aina voi laittaa paperinkeräykseen. Ompelen vanhoista jouluverhoista ja liinoista kangaspusseja, joihin lahjat voi sujauttaa ja ne voi käyttää seuraavana vuonna lahjansaaja uudelleen! :)

    VastaaPoista